BUSTER logo

Anden, Døden og tulipanen (0.-3. klasse)

Undervisningsmateriale
Niveau: 0.-3. klasse (fra 5 år og op)

Originaltitel: Ente, Tod und Tulpe
Instr: Matthias Bruhn
Land og år: Tyskland 2010
Længde: 11 min.
Kortfilm - animation
Sprog: Tysk med dansk dub.
 

Om filmen

Anden, Døden og tulipanen er en smuk animationsfilm skabt over den store tyske grafiker og tegner Wolf Erlbruchs billedbog af samme navn (2007). Wolf Erlbruchs bøger (bl.a. En himmel til en lille bjørn og Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved) har jo ofte et overraskende filosofisk indhold, hvilket denne kortfilm bestemt også har.

Handlingen
Anden er et lidt usikkert, men sødt og livsglad væsen, der bliver temmelig urolig, da hun føler, at Døden følger hende. Men da hun spørger Døden, om den er kommet for at hente hende, får hun det svar, at Døden bare vil følge hende for en sikkerheds skyld.
De to bliver snart venner og fortrolige. De bader og klatrer sammen, Anden varmer Døden, da denne fryser, og de taler sammen om livet og døden. Døden forklarer Anden, at ulykke og angst knytter sig til livet, at Døden blot er en barmhjertig tilstand, der gør en ende på ulykken og ikke er årsag til den.
Det er da også kulden, der gør en ende på Andens liv, og efter at Døden blidt har skubbet Anden af sted ned ad den lange flod, med Dødens tulipan på maven, står Døden bedrøvet tilbage. Men sådan er livet, som den siger.

Inden filmen

Hvis det er børn i indskolingen, der skal ind at se denne film, er det vigtigt, at de kender historien på forhånd. Døden kan, indtil man lærer den at kende, se temmelig uhyggelig ud med sit store kranium, sin store mund og tomme øjne. Det er også en sørgmodig film, der vil kunne virke stærkt på følsomme børn. Så det er vigtigt, at billedbogen, som filmen er lavet over, er læst højt, gerne flere gange inden filmen ses, så børnene bliver kendt med aktørerne i filmen, men også med de pudsige replikker og den lavmælte humor, der er i bogen/filmen. Hvis det er børn på mellemtrinnet, kan man godt vente med at læse bogen op for dem, til efter de har set filmen.

Iagttagelsesopgaver
Det videre arbejde med filmen afhænger selvfølgelig igen af klassetrinet. Disse iagttagelsesopgaver kan gives til eleverne inden filmen ses. Vælg spørgsmål ud, så de passer til de enkelte elever. Fordelen er, at eleverne er fokuserede på enkelte og vigtige detaljer i filmen. Opgaverne gør det lettere at arbejde videre med filmen, når I kommer hjem. Fordel gerne opgaverne, så det enkelte barn kun har en ting, det skal fokusere på:

 • Læg mærke til Andens udseende og måde at bevæge sig på igennem filmen. Hvornår skifter Anden kropsholdning?
 • Læg mærke til Dødens udseende og kropsholdning.
 • Læg mærke til de få replikker, der er. Hvem siger hvad? Og hvad siger det om dem?
 • Læg mærke til filmens lydside. Hvornår er der musik, og hvornår er der stilhed? Er der reallyd?
 • Læg mærke til tulipanen. Hvornår ser vi den? Hvorfor er den med, også i titlen? Husk at blive siddende til efter rulleteksten. Tulipanen kommer igen. Hvorfor?
 • Der er et tredje væsen med i filmen. Hvem er det, og hvad varsler det?
 • Hvordan er farverne i filmen?

Efter filmen

Lad børnene komme frem med de oplevelser, de selv har haft med døden.
Det vil være godt at skrive børnenes iagttagelser af henholdsvis Anden og Døden op på tavlen overfor hinanden, så man kan sammenligne dem. Både deres udseende, men bestemt også deres måde at være på, og hvad de hver især siger, altså både en ydre og en indre beskrivelse af de to.

Hvis eleverne endnu ikke har set billedbogen, så læs den højt for dem nu.

Fælles

 • Hvor længe var Anden og Døden sammen? Hvordan blev det vist?
 • Hvordan var deres forhold til hinanden? Hvordan ved vi det? Hvad så vi, og hvad hørte vi?
 • Hvilke slags musik hørte vi? Hvad så vi, når der var musik, og hvad gjorde det ved vores følelser? Hvordan følte vi, når der bare var helt stille?
 • Hvilken rolle havde tulipanen?
 • Hvorfor var den sorte fugl med? Hvilken rolle havde den?
 • Hvad havde Anden hørt de andre ænder sige om, hvad der sker, når man dør?
 • Hvad var det, Døden sagde om døden og livet?

Se evt. andre film omhandlende døden.

Links

DFI's undervisningsmateriale om børn og sorg
Kræftens Bekæmpelses hjemmeside


- Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Anette Geerdsen -